Γενικές οδηγίες συντήρησης

1.ΔΕΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ 

automation4s

  • Κάθε 2 χρόνια το πολύ κάνουμε service στην αντλία μας
  • Μια φορά τη βδομάδα καθαρίζουμε την πισίνα στη “γραμμή του νερού”. Για τον καθαρισμό ρίχνουμε το ειδικό καθαριστικό αλκαλικής βάσης σε ένα σφουγγάρι και τρίβουμε καλά. Όταν η πισίνα είναι άδεια, και αν υπάρχουν επικαθήσεις αλάτων, χρησιμοποιούμε Viacal
  • Ανεπαρκής καθαρισμός των φίλτρων μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και βλάβη στις αντλίες. Πριν & μετά από κάθε σκούπισμα του πυθμένα οπωσδήποτε καθαρίζουμε τα φίλτρα
  • Βάζουμε τα χημικά συντήρησης (ταμπλέτα, χλώριο σοκ) μόνο στα καλαθάκια στα σκίμερ και ποτέ απ’ευθείας μέσα στην πισίνα (δημιουργούνται ανεξίτηλοι άσπροι λεκέδες στη μεμβράνη)
  • Όσο γεμίζουμε την πισίνα μας με νερό, εάν η επένδυση της είναι liner, προσέχουμε να μην ξεκουμπωθεί ο οδηγός της μεμβράνης περιμετρικά κάτω από το επιχείλιο
  • Δεν αφήνουμε την πισίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό, και ιδίως αν δεν υπάρχει σκέπαστρο
  • Χαμηλή στάθμη νερού προκαλεί βλάβη στις αντλίες. Διατηρούμε τη στάθμη στα 3/4 του skimmer
  • Διατηρούμε το χώρο των μηχανημάτων στεγνό

images

2.ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)
pH
Για 60 m3 νερού και για να μειώσουμε το pH

κατά 0,1 βαθμό προσθέτουμε 600 g pH minus:

Ρίχνουμε το υγρό ή στερεό PH απ’ευθείας στα καλαθάκια ή, για πιο άμεση δράση, το ρίχνουμε περιμετρικά της πισίνας. Ανακυκλοφορούμε το νερό για 4ώρες. Κατόπιν ελέγχουμε το νερό και αν χρειαστεί ξαναρυθμίζουμε μετά από 1 μέρα.
Για 60 m3 νερού και για να αυξήσουμε το pH

κατά 0,1 βαθμό προσθέτουμε 0,3 kg pH plus:

Ρίχνουμε τη σκόνη στα καλαθάκια ή τη διαλύουμε καλά σε κουβά με νερό και ρίχνουμε περιμετρικά της πισίνας. Ανακυκλοφορούμε το νερό για 4ώρες. Κατόπιν ελέγχουμε το νερό και αν χρειαστεί ξαναρυθμίζουμε μετά από 1 μέρα.
Πάντα αρχίζουμε από τον έλεγχο και τη ρύθμιση του pH.
Το pH πρέπει να είναι μεταξύ 7,2 - 7,6.
Εάν το pH είναι υψηλό, ερεθίζεται το δέρμα και επικάθονται άλατα στην πισίναpool-chemicals-image-man-using-44326539
Συντήρηση- Απολύμανση νερού
Εάν δεν έχουμε εγκαταστήσει αυτόματο δοσομετρικό, ή ηλεκτρόλυση άλατος, η συντήρηση γίνεται χειροκίνητα. Όταν δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρόλυσης άλατος, χειμώνας ή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες νερού-κάτω από τους 8-10 βαθμούς Cο, πρέπει να συντηρούμε το νερό με υγρό Υποχλωριώδες Νάτριο, ταμπλέτες ή πολυταμπλέτες χλωρίου αργής διάλυσης. Για 60 m3 νερού χρησιμοποιούμε , 600 gr υγρό χλώριο 1-2 φορές την εβδομάδα, ή 1,5 ταμπλέτα αργής διάλυσης μέχρι την πλήρη εξάντλησή τους: Εφόσον επιλέγουμε χρήση ταμπλέτας, τις τοποθετούμε μόνο στα καλαθάκια συγκράτησης φύλλων των σκίμερ. Ελέγχουμε το νερό σε περίπτωση που χρειαστεί κι άλλη ταμπλέτα. Πάντα να υπάρχουν ταμπλέτες στα καλαθάκια, αλλιώς θα πρασινίσει το νερό.
Χλώριο “Shock
Για 60 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία 600g χλωρίου σε μορφή σκόνης κάθε 15-20 ημέρες: Στο ξεκίνημα κάθε σαιζόν, κάθε φορά που αλλάζουμε πλήρως το νερό της πισίνας, μετά από καταιγίδα ή όταν το νερό φαίνεται να χάνει την κρυστάλλινη όψη του, χρησιμοποιούμε τη διπλάσια ποσότητα(1000-1200gr) χλωρίου για να το κρατήσουμε ζωντανό και υγιές Τοποθετούμε τη σκόνη μόνο στα καλαθάκια. Η χλωρίωση σοκ πραγματοποιείται, για να καταστρέψουμε όλα τα βακτήρια, μύκητες και μικρόβια που έχουν αποκτήσει άμυνα στις ταμπλέτες. Δεν κάνουμε χρήση σκόνης μαζί με αλγοκτόνο ή pH την ίδια μέρα.

 

Αλγοκτόνο
Για 60 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία 0,5 lt αλγοκτόνου κάθε 15-20 μέρες: Ρίχνουμε το αλγοκτόνο περιμετρικά της πισίνας. Το αλγοκτόνο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο προληπτικά για να περιορίζεται η δημιουργία επικαθίσεων άλγεων στην πισίνα μας, οι οποίες απομακρύνονται δύσκολα.

'I think we're way beyond the point where algaecide is going to help!'

Κροκιδωτικό
Για 60 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία0,6 lt  κροκιδωτικού υγρού κάθε φορά που το νερό εμφανίζει έντονη θολότητα από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται και δεν μπορούν να συγκρατηθούν λόγω ελάχιστου μεγέθους από τα φίλτρα. Ρίχνουμε το κροκιδωτικό στην πισίνα. Μετά από 2-4 ώρες συνεχούς λειτουργίας, έχουν κατακαθίσει τα συσσωματώματα στον πυθμένα ή έχουν συγκρατηθεί στο φίλτρο και απομακρύνονται με καλό σκούπισμα. Τα φίλτρα εν συνεχεία θέλουν καλό πλύσιμο

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Διατηρούμε πάντοτε τα φίλτρα καθαρά.

3.ΟΚΤΩ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟ ΝΕΡΟ 

doctorcartoon

1)    To pH του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 7,2 – 7,6. Αν το νερό έχει πολλά άλατα, το pH πρέπει οπωσδήποτε να είναι 7,2. Το πρώτο που ελέγχουμε πάντα είναι το pH, το οποίο και ρυθμίζουμε πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

Εάν το pH είναι υψηλό τότε :

  • το νερό δεν είναι διαυγές
  • η κατανάλωση των χημικών προϊόντων είναι άσκοπα μεγάλη, και
  • έχουμε ανεπιθύμητες επικαθήσεις αλάτων

2)  Φιλτράρουμε τις απαραίτητες ώρες, για να έχουμε κρυστάλλινο νερό. Η ανακύκλωση του συνολικού όγκου του νερού γίνεται 1-4 φορές το 24ωρο ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού.

Θερμοκρασία νερού

 

Μικρότερη από 12ο C

13ο C – 20ο C

21ο C – 30 ο C

Μεγαλύτερη από 30ο C

Ώρες φιλτραρίσματος

 

3 ώρες

6 ώρες

9 ώρες

12 ώρες

Τα 3/4 των ωρών λειτουργίας των μηχανημάτων πρέπει να είναι με το φως της μέρας (12:00-14:00 οπωσδήποτε) και ειδικότερα τις ώρες που η χρήση της πισίνας είναι εντονότερη. Και αυτό διότι το νερό επηρεάζεται από τον ήλιο (φωτοσύνθεση) και από τα οξέα των κολυμβητών. Όσο πιο πολύ φιλτράρουμε, τόσο καλύτερη ποιότητα νερού έχουμε και τόσο μεγαλύτερη οικονομία κάνουμε στα χημικά.

Σε διακοπή ρεύματος ο χρονοδιακόπτης απορυθμίζεται και πρέπει να ρυθμιστεί ξανά στη σωστή ώρα.

3)  Δεν βάζουμε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών από τις συνιστώμενες και δεν κάνουμε χρήση σκόνης χλωρίου σοκ μαζί με αλγοκτόνο ή pH την ίδια μέρα, διότι χάνεται η κρυστάλλινή όψη του νερού. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού, συνεπώς και οι ώρες φίλτρανσης, τόσο ταχύτερα λειώνουν οι ταμπλέτες χλωρίου.

4)    Το χλώριο (σε οποιαδήποτε μορφή), μπαίνει πάντοτε και μόνον στα καλαθάκια των σκίμερ, γιατί αλλιώς δημιουργεί άσπρους ανεξίτηλους λεκέδες στη μεμβράνη.

5)    Το νερό της πισίνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απολυμαντικό, ιδίως όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, διότι θα πρασινίσει πάρα πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα οι απαραίτητες ταμπλέτες στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων.

6)   Πάντα θέτουμε την αντλία εκτός λειτουργίας πριν πριν αλλάξουμε θέση στην πολυβάνα του φίλτρου,ή πριν αλλάξουμε τα φίλτρα, ούτως ώστε να αποφύγουμε την απορρόφηση αντικείμενων (φύλλα, πευκοβελόνες κ.λπ.) που προξενούν βλάβη στην αντλία.

7)    Πριν και μετά από κάθε σκούπισμα του πυθμένα, πρέπει να αλλάζουμε ή να καθαρίζουμε καλά τα φίλτρα.

Εάν τα φίλτρα δεν είναι καθαρά, μπορεί να σπάσουν τα “στεφάνια” που τα συγκρατούν, αλλά και να καεί η αντλία. 

8)    Όταν η εμφάνιση του νερού δεν είναι ιδανική (πράσινο νερό, κλπ) :

  • Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε το pH
  • Κάνουμε χλωρίωση σοκ, αφού έχει ρυθμιστεί pH
  • Φιλτράρουμε συνέχεια καθαρίζοντας τα φίλτρα 2 – 3 φορές την ημέρα

Να θυμάστε

Έχετε στα χέρια σας τα πλέον αποτελεσματικά, ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα φίλτρανσης και ανακυκλοφορίας του νερού, στον κόσμο. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες σωστής συντήρησης και είναι βέβαιο ότι θα έχετε πάντα κρυστάλλινο και υγιεινό νερό που θα το ζηλεύουν, παρόλο που  μερικές φορές η συντήρηση μπορεί να σας κουράσει. Να θυμάστε ότι η επεξεργασία του νερού αξίζει μεγάλης προσοχής.

"OMG! Helen...Not the pool cleaner!?"
ΠΙΣΩ